Как да превърнем домашния офис в кътче за продуктивност?

Как да превърнем домашния офис в кътче за продуктивност?

В последните повече от две години работната действителност за много хора по целия свят рязко се промени. На много служителите от различни индустрии се наложи да заменят познатото офис пространство с предизвикателствата на работа от вкъщи или с хибриден работен модел, който включва и двете опции.

Ако в началото очакванията бяха, че скоро всичко ще се върне по старому, то днес много от компаниите дават заявки, че ще ограничат офис площите си и ще предоставят на служителите си повече гъвкавост. В случай, че и вашият работодател дава такава заявка, а вие все още работите от дивана в хола, то е време да превърнете вашия офис в кътче за продуктивност.

В тази статия сме подбрали няколко отлични съвета, с помощта на които да преобразите работното пространство вкъщи, за да се радвате на повече комфорт и да успявате да извършите задълженията си, без да се разсейвате излишно. Вижте кои са те:

Опитайте се да отделите домашния офис от останалите пространства в дома ви

Ако от известно време работите от вкъщи, вероятно вече сте приспособили някаква част от вашето жилище, където да извършвате работните си задачи. В случай, че забелязвате, че ви е трудно да се фокусирате и се разсейвате с други неща около вас, съветваме ви да помислите как може изолирате пространството по-добре.

Оптимален вариант е да отделите офиса си в отделна стая. Това обаче е трудно постижимо, ако жилището ви е с компактни размери. Затова изберете възможно най-тихата и спокойна стая в дома ви и отделете малко кътче.

Бихте могли да го отделите визуално от останалата стая, като сложите различен килим или добавите параван. Помолете семейството или съквартирантите ви да пазят тишина, когато ви се налага да извършвате важни задачи.

Поставете комфорта на първо място

Да работите от дивана или трапезната маса за седмица или две, може би няма да ви се отрази сериозно. Не така стоят нещата, ако правите това продължително време. Базовите нужди за комфорт на работното място са първото нещо, което да удовлетворите, за да може да бъдете по-продуктивни и фокусирани.

Две са най-основните неща, в които си струва да инвестирате. Първото от тях е удобен стол. Това е особено важно, предвид, че ще прекарвате в него поне 8 часа на ден. Не правете компромис с качеството и не използвайте обикновен трапезен стол. Вместо това разгледайте предложенията за офис столове и инвестирайте в качествен модел. Той ще ви помогне да поддържате правилна стойка, докато работите и ще намали умората и дискомфорта, които се появяват след дългото стоене.

Изборът на бюро също не е за подценяване. Височината ми трябва да бъде подходяща, така че да се налага да работите прегърбени. Ако купувате ново, обърнете внимание и на това да има достатъчно място за съхранение на документи, работни принадлежности и принтер, ако ви се налага да ги използвате за работата ви. Открийте практични бюра, подходящи за всеки домашен офис тук: officemebeli.com.

Погрижете се за добрата организация

Хаосът не върви ръка за ръка с продуктивността. Затова се стремете да поддържате бюрото си организирано. Не прекалявайте с декоративните елементи, а поставете върху нещо само неща, които имат реално практическо приложение – вашият календар, работен планер, документи и т.н. Използването на папки, подходящи органайзери и прибирането на всяка вещ на мястото ѝ, ще ви помогне да поддържате вашето работно място винаги чисто и спретнато.