Как колагенът помага за справяне с болезнени стави?

Как колагенът помага за справяне с болезнени стави?

Здравето е основата на живота, неговият основен компонент и безусловна стойност за всеки човек. Докато човек се чувства добре, той не мисли за здравето. Но в един момент тялото сигнализира за нарушения с болка.

Защо се появяват болки в ставите?

Нека първо си припомним какво е става. Ставата е подвижно съединение между две или повече кости, покрити с хрущял. Хрущялът действа като амортисьор при натоварване и като вид възглавница между костите, и ги предпазва от износване. Ставата е затворена в ставната капсула, която съдържа и синовиалната течност, изпълняваща функциите за защита и подхранване на ставата. Промените в количеството или състава на синовиалната течност причиняват болка с различна интензивност.

Прави впечатление, че костите и хрущялите нямат нервни окончания и следователно не могат да навредят. Ставната капсула обаче е снабдена с голям брой нервни корени. Ставата реагира на наранявания, прекомерен стрес или заболяване с възпаление и повишена секреция на течности, което дразни съседните нервни окончания, което води до болка. Намаляването на производството на ставна течност води до разрушаване на хрущялната тъкан поради износването й поради недостатъчно смазване.

Как да лекуваме болезнените стави?

Първото желание, когато се появи болка в ставата, е да се ограничи движението и да се спре натоварването на засегнатия крайник. Наистина, можете да видите, че след дълга почивка болката отстъпва за известно време. Очевидно е обаче, че само почивката в леглото не е достатъчна за възстановяване на ставата, освен това липсата на физическа активност може да повлияе негативно върху здравето на сърдечно -съдовата и други системи на тялото.

По -разумно би било да се намали механичното натоварване на болната става, като същевременно се поддържа дозираното умерено натоварване. Например при артроза, плуване, йога и пилатес се показва специална гимнастика за стави и физиотерапия. Внимавайте с дейности като бягане, скачане, футбол или вдигане на тежести.

Когато се появят симптоми на заболяване на ставите, е много важно незабавно да посетите специалист. Ако не вземете навременни мерки, процесът на разрушаване на ставите може да отиде твърде далеч и да стане необратим.

Защо ставите се нуждаят от колаген?

Колагенът е специален вид протеин, който може да се намери в почти всички органи и системи на човешкото тяло. Човешкото тяло е приблизително 35% колаген. Колагенът е отговорен за еластичността на кожата, здравината на връзките, както и за надеждността и подвижността на ставите. Обикновено колагенът се произвежда самостоятелно в организма, но поради различни причини собствените му ресурси често са недостатъчни. След 25 години производството на колаген в човешкото тяло започва да намалява, а до 40 -годишна възраст почти намалява наполовина. Ето защо кожата постепенно избледнява, косата става по -тънка, а ставите се износват. Ако искате да запазите своята младост и красота, трябва да приемате колаген на таблетки, още преди кожата ви да започне да се отпуска.

При жените процентът на загуба на колаген е значително по -висок, отколкото при мъжете, и това се дължи на началото на менопаузата.

Има няколко вида колаген, всеки от които се намира в определен орган.

Колаген тип II се намира във всички части на ставата. При липса на колаген, хрущялната тъкан на ставата става по -тънка и вече не може да защитава повърхностите на ставата от триене. Човек започва да изпитва неприятни усещания при бягане и ходене, а възрастните хора – дори в неподвижно състояние.

Колагенът за стави на NeoCell Laboratories USA е тип II под формата на таблетки и е добре да започне да се приема навреме, още преди ставите да бъдат засегнати, и да започнете да усещате неприятни болки.

Синтезът на колаген е невъзможен без витамин С. Витамин D3 допринася за усвояването и натрупването в костната тъкан на основния му „строителен материал“ – калция. Медта подобрява метаболитните процеси в организма, а манганът стимулира растежа и възстановяването на хрущялната тъкан.