Италия е една необикновена страна, която може да ви очарова със своите традиции и обичаи, богата история и култура. Тя е повлияла значително на оформянето на Европейската култура и без нейна помощ тя нямаше да бъде такава, каквато е.

Като започнем от Римската империя до епохата на Средновековието и Ренесанса, италианската култура е била двигателят на прогреса и новия европейски начин на мислене.

Кухнята на Италия е един неповторим микс от вкусове и аромати, които галят сетивата и ястията ѝ са известни по целия свят. Корените ѝ датират от IV век. Върху италианската кухня са оказали влияние няколко кухни- Средиземноморската, Испанската и Арабската. След откриването на Новия свят италианската кухня се променя с навлизането на зеленчуци като домати, царевица, пипер, картофи. Всеки от 20-те района си има свои уникални специалитети като много от тези регионални ястия са се превърнали в символи на страната.

Ако плановете ви включват пътешествие до Италия, то не пропускайте да опитате някои от най-обичаните италиански ястия:

Паста

 Няма как да не пропуснете тази емблематична италианска храна, любима на милиони по целия свят.

Няма как да не пропуснете тази емблематична италианска храна, любима на милиони по целия свят. За нейното приготвяне има специални критерии за производството на паста и нейното  приготвяне. Съществуват повече от 600 вида форми паста, които се сервират с различни сосове, сирене, морски дарове, добавят се в супи. Няма да ви изброяваме тук всички ястия с паста, защото ще трябва да напишем цяла книга. Едно от най-харесваните традиционни паста ястия е лазанята. Приготвя се от наредени един върху друг плоски правоъгълни листове паста между които се слага плънка от месо, домати и спанак или др. и се залива със сос Бешамел и пармезан. Това ястие за първи път започна да се приготвя в региона Емилия-Романя.

Едно от местата, където можете да опитате автентична паста е ресторант Leonardo Bansko. Този ресторант се намира в Банско и предлага богато разнообразие от италиански и средиземноморски специалитети, приготвени по оригинални рецепти само с качествени подбрани продукти и подправки, взети от италиански производители. Той е отворен целогодишно и е подходящ както за романтична вечеря или семеен повод, така и за фирмено събитие. Със своето модерно обзавеждане и  изключително уютен и изпълнен със светлина и приятни аромати интериор, ресторантът предлага на гостите си едно приятно изживяване.

Ризото

Ризото е едно от традиционните италиански ястия

Това ястие е разпространено в Северна Италия и се прави от задушен в зехтин или краве масло бисерен ориз(арборио), към който се добавят зеленчуци, гъби, месо, морски дарове и плодове.

Сирене и вино

 Богатият избор от превъзходни вина в страната се дължи на големия брой лозови насаждения и разнообразието от климатични зони. 

Сиренето и виното представляват неразделна част от кухнята на Италия. Древните гърци са наричали Италия Oenotria – земя на виното и не случайно. Богатият избор от превъзходни вина в страната се дължи на големия брой лозови насаждения и разнообразието от климатични зони. 

Ако ходите в Италия не пропускайте разнообразието от вкусни сирена, които биват повече от 450 вида. Делят се на три вида: твърди, меки и полумеки, като периодът на зреене при твърдите сирена достига повече от 6 месеца. Най-известните са моцарела, пармиджано, маскарпоне, горгондзола,пекорино, фонтина. Те се приготвят по специален начин и се добавят  към пицата, пастата или се сервират със вино, плодове, прошуто или хляб. 

Кафе

Има разнообразие от италиански кафе напитки

Кафето играе важна роля в ежедневието на италианците. Запомнете, че когато сте в Италия, ако си поръчате капучино след 11 часа, ще бъдете посрещнати с учудени погледи.  Италианците считат, че капучиното пречи на храносмилането заради млякото и го пият само сутрин. Във втората половина от деня обикновено пие късо еспресо, което е познато като Ristretto. Има разнообразие от кафе напитки, от които  Lungo (дълго кафе), Corretto(кафе с малко ликьор), Macchiato(еспресо с малко количество млечна пяна) и други.