Сигурно не сте чували, но коралът може да се превърне в строителен материал. На места, като Барбадос, този иновативен строителен материал се използва от дълги години, а сградите построени с него, все още са по местата си.
От коралите се произвежда коралов камък, който в последствие използва при построяването на сгради или когато искаме да направим интериора на жилището малко по-интересен.

Процеса на производство

Коралът е варовик, който се формира в продължение на хиляди години в пристанищните райони. Камъкът е почти чисто бял при добиването му. Порестата му структура едновременно осигурява енергийна ефективност, както и малко тегло за кубичен метър. Тези фактори допринасят за предпочитането на кораловия камък пред бетона, защото порестата структура с кухини от въздух действа като щит, предпазващ от загуби на топлина. Кораловият камък се загрява по-бавно, запазва по-малко топлина и се охлажда по-бързо от вечерните температури, в сравнение с бетонните блокове.

Представяне на кораловия камък

Поради своята порестост този иновативен строителен материал се състарява сравнително бързо и се слива с околната архитектура само няколко години след строежа. Външно, този процес може да се забави. Използват се специални препарати за запълване на порите или камъкът се почиства периодично.
За приложение във вътрешния интериор, като входове, зали, трапезарии и други, кораловите облицовки предлагат отличителни качества за дизайнерите на вътрешен интериор. Контраста между естествения камък и елементи като подови настилки, мебели и дървесина е изключителен. От коралов камък може да се изработват корнизи, фронтони, свещници и други архитектурни и дизайнерски елементи.

Поради своя изчистен вид, този иновативен строителен материал може да се слее с всеки елемент на дома. Може да се използва и за декоративни елементи извън него. Най-често, с коралов камък се облицоват камини. Могат да се правят скулптури, облицоват се външни летни кухни, и други елементи, които искате да привлекат вниманието. Най-хубавото на този материал е, че се произвежда постоянно от коралите. Отнема много години за да е годен за добив и употреба. Но ако се положат усилия за запазване на кораловите рифове, ще се радваме на този материал и в бъдеще.

Saint-Gobain предлага устойчиви строителни решения, ориентирани към изграждане нов тип домове, осигуряващи комфорт на обитателите, както и възможно най-малко влияние върху природата. Тяхната цел е да запазим красотите на планетата, за да може следващите поколения също да се наслаждават на нея.