Защо да нося бебето в слинг?

Защо да нося бебето в слинг?

Вече сте взели решение, че желаете да бебеносите, но не знаете с какъв слинг. В тази статия ще ви запознaем защо да носите бебето в ергономична носилка, ако имате нужда от повече информация по темата как се връзва и се носи в слинг, в Slingomania.net ще откриете всичко необходимо. Носилката тип слинг е реално едно платнено парче, приличащо на шал, с чиято помощ можете да придържате новороденото или бебето близо до себе си и да се радвате на свобода в движенията.

Защо бебеносенето в слинг е полезно?

Бебеносенето в слинг идва с огромни ползи както за детето, така и за родителите. Бебета, които се носят в слинг, са доста спокойни и се наслаждават по-дълго на пълноценен сън. Те притежават по-бърза храносмилателна система заради изправената позиция на тялото, а и отделно плачат много по-рядко. Благодарение на контакта кожа в кожа, температурата на детето се регулира по-ефективно, а сърцето и белите му дробове действат по-добре. Носенето със слинг помага много и в случаите, когато бебето е преждевременно родено, защото то наддава по-бързо и израства разликата в размерите в следствие на по-ранното раждане.

Всеки родител иска да балансира успешно между това да прекарва достатъчно време с бебето си и да има възможност да прави и други неща. Носенето със слинг е перфектното решение за постигането на тази златна среда. Децата, които се намират в слинг, усещат по-често близостта на родителя. Това позволява на малките да се чувстват защитени, а най-често, майката, да не страда от следродилна депресия. Близкият допир стимулира и производството на окситоцин, благоприятстващ емоционалното и психическото състояние на бебето и родителя. С носенето на малкото в слинг можете да кърмите дискретно, без да се притеснявате къде се намирате. И не на последно място: чрез слинга ще имате свободата да обгрижите и другите членове на семейството, без да лишавате бебето от себе си.

Какви видове слинг има?

Най-често на пазара се предлагат три различни видове слинг, които се разделят спрямо типа материал, от който са направени. Това са еластичен слинг, ринг слинг и тъкан слинг.

Еластичен слинг

Еластичният слинг няма размери, но се предлага в разнообразни ширини, дебелини и от различни видове плат. Най-важното при този слинг е той да се разтяга по ширина, за да обхване плътно и безопасно бебето. Тази носилка е идеална за хора с малък опит, които искат да носят дори новородени бебета.

Ринг слинг

Ринг слингът се произвежда от слингов плат и също може да се използва за новородени. Дължината му е между 1,8 м до 2 метра, а ширината на слинга е 70 см. Изборът на размер за ринг слинг се определя от пропорциите в тялото на родителя, а не от тази на бебето. Може да бъде връзван в няколко различни конфигурации.

ринг слинг

Тъкан слинг

Тъканият слинг също следва да бъде избран спрямо размера на бебеносещия родител, съобразявайки се с телосложението на майката или бащата. Този тип шал дава опции за връзване: корем в корем, на хълбок, на гръб. Вариантите зависят от неговия състав, плътност и дължина. 

Как да избера слинг?

Ако все още се чудите как да изберете подходящия за вас слинг, може да ви посъветваме да предприемете една от следните крачки:

  • Потърсете информация в специализирани форуми, групи в социални мрежи и сайтове. Прочетете различи ревюта за отделните модели слингове и заложете на този, който смятате, че отговаря на вашите изисквания.
  • Допитайте се до кръга ви от близки и приятели, които вече имат опит в бебеносенето със слинг. Те винаги ще могат да изкажат своята гледна точка, базирайки се на преживяванията си. 
  • Като най-препоръчително решение ви съветвам да се свържете с консултант по бебеносене, който ще ви даде професионални насоки как правилно да поставяте бебето, как да връзвате слинг и кой слинг е точният за вас спрямо нуждите ви.

Освен бонусите в емоционален аспект, бебеносенето е и изключително практично. Очакваме и вашите въпроси по темата, ще се радваме да ви помогнем да изберете своя слинг и да се потопите в света на бебеносенето.