Трябва да се храним правилно! Това е аксиома за всички, които ценят здравето си. И тогава един ден пред вас възниква неизбежен въпрос: какво да правите, ако не обичате да се мотаете около печката с часове, или просто нямате време?

В натовареното ежедневие, често сме затрупани от работа и ангажименти, които свеждат свободното ни време до минимум. Дори и да разполагате с такова, в случай, че готвенето не Ви е хоби, вероятно искате да го прекарате в по-приятни дейности. Така често прибягваме до бързото хапване на крак, прекалената консумация на вредна храна или пък нередовното хранене. Всичко това може да доведе до наднормено тегло или рязка загуба на килограми, хормонален дисбаланс, умора и по-сериозни здравословни проблеми.

Но възможно ли е да се храним здравословно без да готвим? Да, има и други варианти. Няколко практични решения, които ще Ви помогнат в тази посока, сме събрали в следващите редове:

Доставка на готова храна

Бърза и вкусна храна вкъщи. Вместо да се чудите кога да пазарувате и как да съставите и приготвите седмичното меню, благодарение на доставка на храна до дома ви, можете да се храните разнообразно в продължение дори на месец, без да повтаряте ястия. При това полезно и здравословно. Не забравяйте и предимството, че за всеки член от вашето семейство можете да поръчате различна храна. Бързо, разнообразно и вкусно. Посетете сайта на foodpanda и се насладете на голямо разнообразие от възможности.

Супермаркети

Много супермаркети предлагат услуги като топла витрина. Там можете да поръчате или просто да си купите готово ястие с месо, пиле на скара или на пара, гарнитури и салати. Ще ви струва малко по-скъпо в сравнение със самостоятелно приготвена храна, но все пак е вариант. Така че защо да не се поглезите поне веднъж седмично?

Ако нямате време дори за закуска?

Кроасани и вафли – в никакъв случай! Направете такова правило за себе си: нека вкъщи и  на работа (в някое от шкафчетата на бюрото) да има ядки – орехи, бадеми, лешници и  сушени плодове. Шепа такава закуска ще Ви осигури необходимите калории до обяда. Много по-добре, по-здравословно и полезно от закуска с чипс, шоколадови бонбони или солени бисквити, пълни с консерванти и подобрители на вкуса.

Ако се появи малко време

Свободна вечер? Имате нужда от подходяща и вкусна вечеря? Тогава си позволете удоволствието да посетите някой от ресторантите и кафенетата, които се позиционират като предлагащи здравословна храна. Те включват японски ресторанти, вегетариански кафенета и други търговски обекти. Намирането им обикновено не е трудно благодарение на звучната реклама – такива заведения се открояват от тълпата и ако те са във вашия град, скоро ще ги намерите.

Малка хитрост: разберете дали има отстъпка в този ресторант или кафене, карти за отстъпки или промоции за редовни клиенти. Ако има, не забравяйте да ги използвате, това ще ви спести пари!

Колкото по-здравословно  е ястието, толкова по-бързо се приготвя. Ако потърсите ще откриете много лесни и бързи рецепти, които не изискват  да сте шеф-готвач, за да ги приготвим. Овесена каша, зеленчуци на фурна или свежа салата са само част от ястията, които се приготвят бързо, богати са на полезни вещества и няма да се отразят негативно на добрата Ви фигура.

Така че, ако искате да се храните правилно – ще намерите най-подходящия начин или комбинация от варианти.  Важно е да бъдете мотивирани и да не се отказвате. Ще видите, че след известно време балансираното хранене ще се отрази изключително благоприятно на организма Ви и не само ще изглеждате, но и ще се чувствате по-добре.