В трудни времена като тези, когато епидемията от коронавирус се превърна в световен проблем, всеки е загрижен най-много за здравето на своето семейство и роднини. Болестта крие голям риск за възрастните и хората с хронични заболявания, като диабет, сърдечно съдови заболявания и други. Поддържане здравето на населението, попадащо в рискова група, е от първостепенно значение.  Разбира се, голяма част от нас се притесняват и за бъдещето на бизнеса си, за собствените си работни места и за работните места на служителите, които наемат. Магазините и големите хипермаркети със сигурност спечелиха за няколко месеца напред, тъй като масово хората започнаха да се презапасява с продукти. Но какво се случва с онлайн търговията?  Дали дните на карантина и изолация са възможност за онлайн търговците? И ако е така, какво можем да очакваме от този безпрецедентен период?

Промяна на приходите в онлайн търговията

Според проведено проучване с 15 австралийски онлайн търговци на дребно, в различни индустрии – мода, красота, детски играчки и т.н., малките фирми имат печалба от над 5 милиона годишно, а по-големите могат да стигнат и до 100 милиона долара.

Отчитат се значителни промени в приходите за седмицата от 10 март до 16 март, в сравнение със седмиците от месец февруари. Какво означава това?

Голям ръст на печалбите, отбелязват фирмите предлагащи консумативи, които са полезни в случай на карантина – храна, фармацевтични компании и др. Някои от най-губещите компании са тези, които продават продукти, които обикновено се използват общо от всички. Те преустройват бизнесите си или започват да продават онлайн.

Има и няколко аномалии, за които няма логично обяснение. Например, някои от модните компании, които са включени в проучването, отчитат доста негативни резултати, а други – доста положителни. Единственото обяснение е различното им онлайн присъствие и механизмите, които са използвали за реклама и ПР в интернет.

Потребителското поведение по време на пандемия

Избухването на пандемията вече доведе до редица промени в поведението на потребителите при пазаруване. Но какво ще се случи по-нататък? Колко дълго ще продължи това презапасяване и дали търговците на дребно ще бъдат сериозно засегнати по време на епидемията и когато тя е зад нас?

Ето и някои от етапите на пазаруване, през които потребителите преминават:

  • Уелнес покупки. Още при откриването на първите случаи на коронавирус, се увеличи интересът към здравословните продукти и към тези, които подсилват имунната система;
  • Мерки за безопасност. При появата на първите смъртни случаи от COVID-19, се отбелязва приоритизиране на продуктите, които помагат за ограничаване на вируса и обществената безопасност. Такива са маски за лице, спирт, антибактериални гелове и т.н.;
  • С разпространението на заразата, се наблюдава нарастване на потребителският интерес към шкафове и рафтове за съхранение на стоки. Все повече хора се снабдяват с допълнително пространство, което могат да използват;
  • Увеличение на онлайн пазаруването, спад на посещенията в магазините, напрежение по веригата на доставките. С нарастване процента на диагностицираните хора, заразени с коронавирус, се увеличава и подготовката за живот под карантина. Вероятно е, инфраструктурата за пазаруване онлайн да бъде подложена на изпитание. В Италия например, хората силно разчитат на доставките вкъщи, за да задоволят своите здравни и битови нужди. Същевременно, те значително намаляват посещенията до магазина;
  • Притеснения има относно цените на продуктите. След като заразата с COVID-19 се разпространи и се превърна в пандемия, хората трябваше да се затворят по домовете си. С това нараснаха и ценовите опасения, тъй като ограничената наличност на запасите влияе върху ценообразуването.

Прогнози

Какво можем да очакваме след края на пандемията? Със сигурност засиленият интерес към онлайн пазаруването няма да изчезне. Хората ще започнат да обръщат повече внимание на опаковката на стоките и ако те не отговарят на хигиенните стандарти, най-вероятно ще се отказват от покупката им.

Макар и доста малко вероятно, има риск, че в по-натоварените области, инфраструктурата за доставки няма да може да бъде в крак с търсенето на дадени стоки.

Другият риск е търговците да слагат по-високи цени от реалните, когато видят, че има повече търсене. Това най-вероятно ще бъде регулирано държавно с ограничения на цените.

Браншовете, в които ще се види със сигурност увеличаване на продажбите са тези, които предлагат хигиенни и здравословни продукти.

маска, дезинфектант и термометър

Ето и някои неща, които търговците трябва да имат предвид:

  • В момента много хора харчат пари за складиране на основни артикули, които могат временно да отклонят средствата от останалите покупки;
  • Дори да можете да прогнозирате продажбите, трябва да работите в тясно сътрудничество с логистиката и доставчиците си. Те са изправени пред собствения си набор от предизвикателства и може да не успеят да изпълнят обичайните си обеми или срокове за доставка;
  • Персоналът в складовете не може да работи от вкъщи, така че е добре да се помисли за реакция, в случай на инфекция в предприятието.

Най-големият въпрос, който остава да си зададат търговците е „как тази ситуация ще повлияе на техния бизнес“ и да реагират спрямо отговора. Защото всяка промяна, дори и лоша, предоставя възможност!