5 невероятни места, които си струва да посетите това лято

5 невероятни места, които си струва да посетите това лято

Разглеждали сте Рим, Флоренция и Ватикана, наслаждавали сте се на гледките, които се разкриват от Айфеловата кула в Париж, имате селфи с наклонената кула в Пиза и сте обиколили всички популярни плажове в Гърция.

Този път ви се иска да отидете на място, което е може би не толкова популярно за туристите, но пък е очарователно?

Е, ако това е желанието ви, от туристическа агенция Сърнела са подготвили за вас едно завладяващо пътешествие до 5 невероятни града в Европа, които си струва да посетите.

Алберобело – Италия
Алберобело е малко градче в Южна Италия, област Бари, провинция Пулия. Тук няма да видите величествени катедрали, няма да видите средновековни замъци, нито статуи на велики пълководци. Ще видите обаче нещо, което никъде другаде по света го няма – изключителните къщички, наречени „трули”.
Трулите са бели къщички, изградени от варовик без никакви спойващи материали. Най-интересни обаче са покривите на трулите, които са с конусовидна форма, направени са също от местен варовик и върху всеки покрив има изобразени различни символи, които според местните пазят от зли сили.
Този начин на строителство възниква в градчето през XVI век, а причината е… заобикаляне на местния данък. По това време на жителите на градчето се налагал висок данък, ако построели големи къщи. За да не плащат данъка, местните започнали да строят къщи, които можело лесно да разглобят при една проверка и така да се спасят от плащането на данъци.
Днес Алберобело и неговите трули са част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Нови Сад – Сърбия
Втори по големина град в Сърбия и несправедливо подценяван като дестинация от голяма част от българите, Нови Сад има какво да покаже.
Градът е изключително красив, спокоен, а хората са много дружелюбни. Ако решите да посетите Нови Сад, било с екскурзия организирана от http://sarnela.com или самостоятелно, не бива да пропускате да разгледате Стари град, крепост Петроварадин, католическата катедрала „Дева Мария”, православната църква „Свети Георги”.

Сетенил де Лас Бодегас – Испания
Ако искате да разберете какво е усещането да живееш в град под скалите, то испанското градче Сетенил де Лас Бодегас е вашето място. Градчето е малко, но има много интересна история и още по-интересна архитектура (която го прави и толкова уникално и популярно).
Казват, че преди много години по тези места, дълбоко в пещерите местните са съхранявали виното, което произвеждали. След време на хората им дошла идеята, че могат да използват пещерите за свои домове. Защитата и постоянната температура в помещенията, които осигурявали пещерите били перфектното място за живеене, а от местните се искало само да направят предните фасади на домовете си… и така се е появил единствения в света „град под скалите”.

Колмар – Франция
Колмар е едно от най-пъстрите, романтични и красиви градчета във Франция. Наричан още „малката Венеция”, заради множеството канали, които заместват улиците в един от кварталите му, Колмар е истинска приказка и неустоимо изкушение за всеки романтик. Тук можете да се насладите на една наистина прекрасна почивка, да разгледате забележителностите и да направите изключително красиви снимки сред окъпаните в цветове и светлина къщи.

Грац – Австрия
Засенчван често от Виена, Грац не е сред най-популярните туристически дестинации, но който реши да го посети се връща отново там.
Ако и вие решите да разгледате града, ще се насладите на многобройните му забележителности, най-големите от които са островът Мур, музеят на изкуствата, средновековната търговска улица и други.