Банско е един от курортите у нас, който целогодишно привлича интереса на родните и чуждестранните туристи. Причината се дължи на това, че курортното градче предлага богат избор от занимания и активности, на които да се отдадете през ваканцията.

 През зимния сезон,  между декември и април, желаещите могат да покарат ски или да се отдадат на още по-екстремни занимания – като карането на сноуборд. През лятото имате възможност да разгледате интересни природни и исторически забележителности, да походите в планината и дори да яздите кон. Ресторантите, механите и нощните заведения също са отворени през цялата година и са още една от причините за известността на Банско. 

Ако някой ден ви се отдаде възможността да посетите перлата в короната на Пирин, ето няколко интересни забележителности, които не бива да пропускате, особено ако за пръв път посещавате региона. 

Църквата “Св. Троица” 

Ако се отдадете на приятна разходка из центъра на Банско, няма как да пропуснете църквата “Св. Троица”. Местните хора с гордост ще ви разкажат, че това е една от емблемите на града и че храмът е създаден още по времето на османското владичество. Църквата е един от най-големите християнски храмове, които се намират в нашата страна. Изумителното в случая далеч не са размерите, а фактът, че наистина султанът е разрешил да бъде издигната. Историята разказва за тогавашния кмет на града – Лазар Герман, който прилага малка хитрост, за да получи това разрешение. Средствата за построяването на църквата “ Св. Троица” са събрани единствено от даренията на банскалии. Благодарение на тяхната щедрост, през 1835 г. църквата е завършена и осветена. 

Къщата на Никола Вапцаров

Ако внимателно сте слушали в часовете по литература, тогава знаете, че в Банско се намира родната къща на поета Никола Вапцаров. Той е един големите български поети, чието творчество днес намира място в учебниците. Неговата родна къща е превърната в музей, а тези, които са любопитни да научат повече за живота на Вапцаров, могат да я посетят. 

Духовно-исторически център „Св. Паисий Хилендарски“ 

Отец Паисий е една от най-значимите фигури в Българското Възраждане. Именно неговата книга  “История славянобългарска” успява да запази духа и историческата памет на българското население в едни трудни и тъмни времена. Много учени са  се посветили   да изследват живота и делото на отеца. Според една голяма част от теориите, той е роден именно в Банско. На мястото, където се предполага, че се е намирал родният му дом, днес се издига Духовно-исторически център “Св. Паисий Хилендарски”. Експозицията в центъра включва интересни експонати, сред които е и точно копие на килията на Паисий Хилендарски, в която написва своя значим труд. 

В Банско се намира и родната къща на Неофит Рилски – също значима просветителска и духовна фигура от историята. Ако успеете да разгледате града и ви остане още време, тогава не се колебайте да разгледате и интересните забележителности около Банско

Добринище 

Добринище е тих и спокоен град, разположен само на няколко километра от Банско. Той също привлича туристите за ски през зимата. Известен е обаче и с топлите минерални извори, които са 17 на брой. Те са с температура до 40+ градуса и е доказано, че минералната вода има лечебен ефект. Много посетители се подлагат на балнеолечение, за да се излекуват от различни заболявания, или да намалят дискомфорта, който изпитват. 

Байкушевата мура 

Ако сте от туристите, ловци на рекорди, със сигурност трябва да запишете Байкушевата мура в своят списък с посетени забележителности. Дървото е най-старото иглолистно дърво у нас и е наистина огромно. Високо е над 26 метра, а обиколката на ствола му достига почти 8 метра. Ако се чудите защо се казва така – вековното дърво носи името на своя откривател – Константин Байкушев. 

С това забележителностите не се изчерпват. Ако и вашият авантюристичен дух няма граници, направете си подробен маршрут на местата в района, които представляват интерес за вас, подгответе раницата със запаси и се отправите на едно вълнуващо приключение.