Помните ли как се учихте да карате колело? А как падахте от него? Това са моментите от детството, които след години ви се струват забавни случки. И днес е така – децата обичат колелета и всеки малчуган мечтае за красив велосипед. Затова колелото е един от най-сполучливите подаръци, които може да направите на сина или дъщеря си. 

При избора на модел може да посетите онлайн магазина Кидсо, където ще намерите всичко за детето от първите му дни до 14-годишната му възраст.

Видове велосипеди и кога да купите първия за детето си?

Кидсо предлага разнообразие от модели велосипеди – с три колела, с две колела и велосипеди с помощни колела. 

За най-малките има велосипеди за баланс. Те нямат педали и спирачки и малчуганът се придвижва чрез бутане с крака, а вилката е без ход. Колелото за баланс помага на децата да развият умения за балансиране и координация, преди да се качат на истински велосипед. За да ги пренасят по-лесно родителите, тези колелета са леки, а за удобство на невръстните велосипедисти имат регулираща се гумена седалка.

Децата от 2 до 4 години могат да преминат към управление на велосипед с три колела. На него бързо се научават да въртят педалите и да спират.

Първите уроци за каране на велосипед с две колела обикновено започва с модел с помощни колелца, които по-късно могат да се свалят. Тази конструкция дава по-голяма увереност на детето, и го защитава от падане. Подходящи са за възраст от 4 до 8 години. Специалистите смятат, че до 5-годишна възраст координацията на децата не е достатъчно развита и силата им не е достатъчна за натискане на ръчна спирачка. 

За каките и батковците са велосипедите с две колела. Те имат спирачки, калници и предпазители за верига. Седалката и кормилото могат да се регулират. Различните модели разполагат с екстри като багажник и кошница. 

При избора на велосипед трябва да се съобразите с възрастта, ръста и теглото на детето си. В каталога на Кидсо те са описани към всеки от моделите. 

Определящият показател е диаметърът на колелата, а не височината на седалката. За децата на възраст от 2 до 4 години гумите е нужно да са с размер 12 инча, което съответства на ръст 80-100 см. За възраст от 4 до 7 години и ръст 90-115 см размерът трябва да е 14. Децата от 5 до 8 г. е подходящо да карат колело с размер 16, което отговаря на височина 105-120 см. Следващият размер 18 е за деца, високи от 115 до 130 см. За по-големите – от 7 до 11 години, които са високи от 120 до 135 см, е размер 20. 

Според експертите, тежестта на колелото трябва да не е повече от 30-40% от теглото на невръстния велосипедист. 

Голям избор на модели, дизайни и екстри

Всички родители искат колелото на детето им да е удобно, безопасно и красиво. Кидсо може да предложи разнообразие от модели с различни екстри на реномирани марки като ZIZITO и Dino Bikes. Техните продукти отговарят на световните стандарти и се отличават с надежден дизайн. Материалите са здрави и едновременно с това леки, за да се управлява и носи колелото по-лесно. Седалката и кормилото могат да бъдат регулирани.

Цветовата гама започва от традиционните за двата пола розово и синьо, но има и различни цветови комбинации и унисекс нюанси. Радост за децата са велосипедите, украсени с мотиви от любими анимационни филми. Има например детски колелета с изображения на Disney Princess или Spiderman.

Велосипедите разполагат със светлоотразител, стоп, звънец, поставка за шише за вода, щит и други екстри. Препоръчва се детето да носи защитна екипировка, която включва каска, наколенки и налакътници.