Милиони хора страдат от болка в гърба всеки ден. И освен от очевидния дискомфорт да живеете с нея, този вид състояние може да намали качеството на живота ви, като може дори да бъде причина за пропускане на работни дни, да избягвате социални дейности или просто да ви попречи да изпълнявате прости, ежедневни задачи.

Много от стъпките, които може да предприемете, за да подобрите цялостното здраве на гръбначния си стълб, не включват нищо повече от практикуване на по-добро движение на тялото, например как вършите ежедневни си задачи и дейности.

Разбира се, добра идея е да се снабдите с модерни изобретения, като инверсните лежанки, които могат да направят чудеса за гръбнака ви. Следвайте линка до нашия сайт, Lejanki.bg, за да разгледате информацията за тях.

Грижа за гръбнака

Ако искате да поддържате общо благополучие и дълголетие, трябва да поддържате централната си нервна система здрава. Обикновено хората не мислят за гръбначния си стълб ежедневно, докато не започнат да изпитват болки в гърба или шията. Чак тогава осъзнават, колко важно е гръбнакът да бъде в добро здраве. Ако изпитвате силна болка в гърба, тогава е време да си направите среща с квалифициран лекар или в тежки случаи – хирург специалист по гръбначния стълб. Да поддържате гръбнака си здрав и силен е просто задължително. Има много различни стратегии, с които можем да поддържаме гръбнака си здрав.

Ето прости, но важни неща, които може да направите, за да поддържате здравето на гръбначния си стълб:

 

• Поддържайте добра стойка

Добрата гръбначна поза, докато седите, ходите или при повдигане на тежести е от съществено значение за поддържането на здрав гръбначен стълб. Когато седите, трябва да позиционирате бедрата и коленете си на 90 градуса, за да поддържате правилна седнала стойка. Правилното движение на тялото също е много важно и при ходене.

Вдигане на тежки предмети е едно от най-опасните дейности за гръбначния стълб. Когато искате да повдигнете тежък предмет, първо трябва да сте в неутрална позиция. Стегнете коремните мускули, когато повдигате предмета, което ще създаде стабилност.

И да! Вярно е, че използването на твърд матрак позволява на гръбнака да почива правилно, което в крайна сметка води до доброто му здраве. Преди години повечето хора са използвали прекомерно твърди матраци, за да осигурят безопасна и здравословна почивка за гръбнака си.

• Правете упражнения редовно

Правенето на физически упражнения редовно може значително да подобри здравето на гръбнака ви. Когато тренирате, трябва да се съсредоточите повече върху основните мускули на гърба, тъй като те отнемат допълнителното налягане от долната му част. Когато мускулите на гърба са силни, те ще могат да поемат натоварвания по-лесно. Някои от упражненията, които може да практикувате, включват колоездене, плуване, аеробика и ходене.

• Използвайте инверсна лежанка

Инверсната терапия може да подобри здравето на гръбначните ви дискове и да облекчи напрежението. Дейности като седене, бягане и клякане могат да окажат натиск на дисковете. Това увеличава риска от болки в гърба, свит прешлен и други усложнения. С инверсната лежанка ще облекчите всякакъв дискомфорт в гърба и ще подобрите здравето на гръбначния си стълб.

• Спрете лошите навици

За да поддържате здрав гръбначен стълб, избягвайте лоши навици като тютюнопушене, алкохол и наркотични вещества. Те отслабват имунната система, костите и гръбначния мозък. Също така, водят до развитието на дегенеративни заболявания на гръбначния диск и спинален артрит.

• Правилно хранене

Храненето играе важна роля при възпалението. Избягвайте захарни и преработени храни. Яжте храни, богати на калций, магнезий и витамин D3 за поддържане здравето на гръбначния ви стълб.

• Спазвайте здравословно тегло

Упражненията, заедно със здравословната диета, ще ви помогнат да отслабнете и да поддържате здравословно тегло. Някои от рисковите фактори за болка в гърба включват наднормено тегло, затлъстяване и бързо напълняване. Излишната мазнина в корема може да окаже допълнителен натиск върху мускулите и връзките в долната част на гърба, което води до болки в гръбнака.

Допълнително, избягвайте продължителни периоди на седене на едно място и използвайте удобни столове.

Поддържайте гръбнака в добра форма