Компаниите, които произвеждат смартфони, биха искали да повярвате, че ​​чисто нов телефон е най-добрият вид телефон, че животът ви по някакъв начин ще е безсмислен, ако не разполагате с актуализирания бутон на камерата / процесора / емоджита / виртуален асистент, опакован в полирано стъкло (по-добрият вид стъкло). Но има много добри, малко по-стари, използвани смартфони навън, а пазарът на употребявани телефони нараства заедно с цялостния пазар на смартфони, посочват от Izot Computers.

Така че, ако обмисляте да купувате употребявани, ето няколко основни неща, за които трябва да помислите.

Помислете за източника

Винаги има потенциал за измама, когато не разговаряте точно с търговец на големите марки и не купувате нов телефон, който ще бъде активиран за вас на място. Ако всичко това ви се струва твърде рисковано, Apple и Samsung продават обновени телефони. Обикновено това не са абсолютните най-нови модели телефони и запасите могат да бъдат ограничени, но те идват с годишни гаранции.

За най-добрата комбинация от спестяване и сигурност, разгледайте сайтовете в интернет, където можете да купувате и продавате голямо разнообразие от използвана електроника.

Най-общо казано, съществува относително доверие към отстъпка на тези пазари. В eBay можете да намерите артикули, които са отбелязани с от 20% до 90% отстъпка, но пък се доверявате на неизвестен продавач, като имате предвид, че обновен телефон в сайтовете на Apple или Samsung все още може да струва от 350 до 750 долара. 

Вижте как изглежда

По-малки драскотини или следи от удари са нещо очаквано при смартфони втора ръка, но  структурните повреди и намалената функционалност са нещо, от което трябва да стоите настрана. Телефонните дисплеи са частите, които най-често се нуждаят от ремонт или подмяна, преди да могат да бъдат препродадени, последвани от батериите.

Някои сайтове, като тези на Apple, твърдят категорично, че телефонът е получил нова обвивка и батерия, докато Samsung казва, че телефоните са „преработени до първоначално състояние“ и тествани от инженери. Това едва ли е вярно във всеки случай.

Дребният шрифт

Според доста специалисти, почти по-важно от състоянието на използвания телефон е каква политика за връщане има магазинът и какъв е видът на дългосрочната гаранция, която ви предлагат. Истината е, че това са сигнали, за които всеки потребител трябва да е нащрек. Много често това е единственият знак, че дадено устройство е добро, почти като ново.

Правилата за връщане обикновено са кратки и варират от две седмици до 30 дни, така че ще искате да прочетете дребния шрифт, преди да купите каквото и да било. Гаранциите също варират, но почти винаги си струва да потърсите такава, която е в комплект с продажбата на телефона и предлагана от оригиналния производител. Това опростява процеса, ако трябва да изпратите телефона си за ремонт, защото имате работа със същото място, което ви е продало телефона. 

Всичко това може да изглежда като тежко занимание, но все повече и повече хора се качват на борда с използвана електроника. Изследователската фирма IDC прогнозира, че пазарът на използваните смартфони ще струва около 30 милиарда долара през 2020 г., нараствайки от 81,3 милиона устройства през 2015 г. Това все още е малка част от общия пазар на телефони, но показва, че има все по-голям интерес към употребяваните стоки. Освен това е ясен знак, че хората са все по-склонни да получат нещо, което е „ново“ за тях…. И не става дума за онова лъскаво ново нещо, което компаниите принуждат потребителите да си купуват на всеки 1-2 години, а просто за високо качество на наистина добра цена.