Една от предизвикателствата, с  което повечето работещи хора рано или късно се сблъскват, са преговорите за повишаване на заплатата. Разбира се, ситуациите са различни – явявате се на интервю за нова работа или сте дългогодишен служител на компанията, който търси повишение. При всички случаи обаче, за повечето хора е трудно да открият правилните думи, така че накрая да получат желаното възнаграждение. За да ви помогнем да бъдете уверени и да се справите успешно, в тази статия сме събрали няколко полезни съвета. Вижте кои са те:

Покажете, че сте ценен

Преди да търсите отговор на въпроса колко “струвате” на компанията, най-добре помислете колко сте ценни за нея. Все повече фирми се затрудняват да открият подходящите специалисти за своите екипи. По тази причина те биха дали по-високо заплащане, ако в замяна на вие им предложите висока квалификация и уменията, от които се нуждаят. Затова, когато водите тези преговори, трябва много добре да прецените своите имения и да ги синтезирате кратко, но убедително пред своя работодател. Помислете какви резултати сте постигнали:  увеличили сте продажбите с 5 % или сте намалили разходите, оптимизирали сте работния процес? Тези данни трябва да бъдат реални и доказани, когато търсите повишение на заплатата.

Проучете пазара

Важно е да отидете на тази среща подготвени и с реалистични представи. Затова е необходимо да проучите пазара. Ако кандидатствате за работна позиция, която не сте заемали до сега, проучете внимателно в какъв диапазон варират възнагражденията за конкретната длъжност. Разбира се, уверете се, че данните, които сте намерили са достоверни и актуални. За да сте сигурно, съветваме ви да използвате повече източници – интернет, приятели и познати, които работят в сферата, още по-хубаво, ако имате познати, които се занимават с подбор на персонал. Така ще сте сигурни, че възнаграждението, което се стремите да получите е реалистично. В противен случай най-вероятно преговорите няма да постигнат желаните резултати.

Посочете конкретна сума

Много често, когато идва момента да посочат желаната сума, хората се чувстват неудобно. По тази причина те дават някакъв ориентировъчен диапазон. Експертите биха посочили този подход като грешка поради две основни причини. На първо място, те посочват обхват, в който най-високата сума е тази, която наистина желаят. Но вие изпращате сигнали на работодателя,  че сте съгласни да работите и за по-малко. Освен това, когато посочите точна сума, без недомлъвки и увъртания, това ще покаже, че вие наистина сте уверени и знаете какво искате.

Скритият коз в ръкава

Много по-лесно е да преговаряте, когато имате повече възможности. Ако да кажем сте кандидатствали за нова работа само в една компания, вие нямате друга опция, освен да се съобразите със заплатата, която ви предложат. Но ако имате и други предложения, тогава знаете, че може да лавирате и да намерите най-доброто предложения. Може да споменете на интервюто, че имате и други оферти. Така, ако наистина са ви харесали, те са склонни да ви задържат като кадър, дори с цената на по-високото възнаграждение.

Изберете правилното време

Да изберете най-подходящото време да дискутирате този въпрос е от изключително значение за крайния резултат. Ако кандидатствате за нова работа, най-добре почакайте работодателят сам да повдигне въпроса за очакваното заплащане – независимо дали това ще е  на първото интервю или когато реши да ви предложи работна оферта. Ако вие попитате за заплащането, това може да остави неприятно впечатление, че се интересувате много повече от него, отколкото от конкретната позиция.

Ако вече работите за компанията и искате да получите повишение, тогава най-добрият момент е да до направите, когато фирмата прави годишно оценяване на постигнатите резултати. Обикновено това е в края на календарната година. Тогава мениджърите също са подготвени и очакват да проведат такива разговори. За търсещите повишение, това е страхотен момент да откроите своето представяне и да го използвате като аргумент, показващ колко ценен кадър сте.

Това са няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да постигнете желаното работно възнаграждение и да излезете като победител от тези преговори. Късметът винаги е на страната на подготвените, така че уверете се, че сте минали през всички тези стъпки преди да поискате по-висока заплата.