Навън е мрачна студена нощ. Леден вятър роши косата ви, а в далечината се чува вой на вълци. Вие вървите в гората и намирате малка изоставена колиба. Отваряте вратата и се взирате в непрогледната тъмнина. Изведнъж пред вас изскача страшно чудовище, което посяга да ви сграбчи. Тръгвате да бягате, но усещате краката си безсилни, опитвате да изкрещите, но нямате глас. Чудовището ви настига и замахва към вас. И тогава се събуждате с учестено дишане, прегърнали възглавницата. Било е просто лош сън.  

На всеки се случва да сънува кошмари от време на време. Когато обаче лошите сънища ви навестяват твърде често, това може да причини сериозни неприятности. Ако и вие имате подобен проблем, в тази статия ще обърнем по-специално внимание на кошмарите – какво ги причинява и как да се правим с тях.  

Какво всъщност са кошмарите? 

Замисляли ли сте се някога какво точно представляват кошмарите? Те са изключително реалистични и смущаващи сънища, които отключват неприятни емоции като: страх, безпокойство, ярост и т.н. Научни изследвания са установили, че лошите сънища се появяват в REM фазата на съня – известна още като “бързовълнов сън”. Тъй като периодите на REM съня стават по-дълги с напредването на нощта, по-голяма е вероятността да сънувате кошмари в ранните сутрешни часове. Също така, още нещо интересно е, че голяма част от лошите сънища са с относително сходен сюжет при повечето хора – невъзможност да избягате, падане от високо, апокалиптични сценарии, здравословни проблеми и др. 

Какви са причините да сънуваме кошмари? 

Обикновено си мислим, че кошмарите са присъщи предимно на децата, но истината е, че не малка част от възрастните също се сблъскват с този проблем. Някои учени твърдят, че близо 50 % от възрастните  сънуват кошмари от време на време. А между 5-10 % от тях регулярно имат неприятни сънища, заради които се събуждат често нощем. Какви са причините обаче това да се случва?  

Обикновено кошмарите при възрастните се появяват спонтанно. Но понякога зад тях се крият по-сериозни причини. Едно от най-често срещаните е промяна на средата. На почти всички ни се е случвало да сменим леглото си и да не може да спим добре. В някои случаи новото място може да причини безпокойство, което да предизвика дори кошмари. Обикновено те отшумяват, когато свикнете с новата обстановка.  

Промяната на биологичния ритъм също е вероятна причина. Ако започнете нова работа и работите нощем, а спите денем, това причинява дисбаланс в организма, който до този момент е свикнал да следва определен ритъм. А от там и неприятности със съня. 

Стрес! Едва ли има нужда да казваме, че стресът може да отключи множество неблагоприятни процеси в организма. Това никак не е учудващо, тъй като в натовареното ежедневие, в което живеем, хората често бързат, работят непрекъснато дълги часове и имат много повече отговорности. Хората, които не успяват да се справят със стреса са по-предразположени към смущения на съня.  

Една от най-сериозните причини обаче са различните разстройства на съня. Най-често срещаните от тях са сънна апнея, синдром на неспокойните крака, сънна парализа.  Те често водят до появата на кошмари, заради които хората прекарват безсънни нощи, страдат от хронична умора и честа смяна на настроението.  

Нормално ли е? 

Да сънувате кошмари понякога е напълно нормално. Случва се на всички хора и както вече споменахме, може да се дължи на някаква промяна в ежедневието или временен стрес. Ако обаче вашите кошмари са чести и не може да се насладите на качествен сън, това води до множество негативни последствия за организма ви. Затова е важно да потърсите начини как да се справите с неприятните сънища.  

Как да се справим с кошмарите? 

Има някои неща, които ще подобрят качеството на съня ви. Първото от тях е да намерите начин да се справите с ежедневния стрес – медитация преди лягане е добър вариант. Може също така предварително да организирате графика си за следващия ден и да потърсите решения на проблеми, които ви притесняват.   Важно е да се погрижите и за комфорта на вашия сън. Уверете се, че имате удобни възглавници и матраци вкъщи. Те са от огромно значение за качеството на съня. В онлайн магазина на iSleep ще откриете възглавници и матраци с доказано качество, които ще се погрижат да спите добре нощем. Техните предложения може да разгледате тук: https://isleep.bg/ 

Не на последно място, изградете режим на лягане и ставане, който да спазвате редовно. Също така се погрижете да бъдете активни пред деня и се хранете здравословно. В случай, че тези съвети не помогнат и кошмарите продължават, обърнете се към специалист.