В едно средностатистическо домакинство едно от най-често използваните кътчета в кухнята е около кухненската мивка. Това е напълно оправдано. Тя служи за измиване и почистване на хранителните продукти, мръсните съдове и чиния и т.н.

Честата експлоатация на кухненската мивка, в крайна сметка, довежда до необходимост от нейната подмяна след известен период от време. Ако е дошъл ред да смените вашата мивка, но не сте сигурни как да изберете подходящ модел, в тази статия сме събрали различни полезни съвети, които е направят избора по-лесен и приятен.

Започнете с избора на подходяща големина и размери

Да изберете точните големината и размери е отлична отправна точка за откриването на подходящата мивка. Ако искате само да освежите кухнята и да смените старата мивка, тогава трябва да откриете модел със същите размери. Направете измерванията внимателно, за да сте сигурни, че моделът, който ще изберете, перфектно ще пасне на мястото си. Иначе рискувате да си създадете много главоболия и да изгубите време в къртене и напасване.

Ако обзавеждате ново жилище и не се налага да се съобразявате с вече поставени мебели, това е чудесно, тъй като сами имате възможност да прецените от колко голяма мивка се нуждаете. Ако домакинството ми е многочленно и често ще я използвате, тогава може да изберете по-голяма и удобна за ежедневно ползване мивка. В случай, че имате съдомиялна или кухнята не е място, където се задържате много, тогава може да спестите пространство и да заложите на мивка с по-компактни размери.

Има ли значение формата на кухненската мивка?

Както вече споменахме, ако не планирате да правите големи промени, най-добре е да заложите на същата форма. Ако пък ще създавате мечтаната кухня от нулата, тогава имайте предвид, че правоъгълните и квадратните модели са удобни за поставяне на всякакъв вид тави и съдове. Сред основните предимства на кръглите мивки е, че те нямат ъгли, където да се струпват нечистотии, така че е по-лесно от гледна точка на почистване. В крайна сметка обаче, формата е повече въпрос на избор и зависи от възможностите на пространството, с което разполагате.

Материалът е от значение

Материалът, от които е изработен мивката обаче е от голямо значение – не само заради начина, по който ще изглежда, но и от гледна точка на поддръжка, почистване, устойчивост на удар и поява на петна, цена на мивката и т.н.

На пазара има много разнообразни опции, от които може да изберете. Традиционните инокс мивки са един от широко разпространените варианти заради добрата визия и достъпната цена. Те обаче са предразположени към надрасквания, поява на петна и са доста шумни, когато пуснете водата.

Мивките от композитни материали са още една от популярните опции. Те притежават красотата на естествения камък, устойчиви са и много издръжливи. В повечето случаи цената им е една идея по-висока, но пък са добра инвестиция, ако не искате скоро пак да сменяте мивката. 

Детайлите , които да не подценявате

Цветът на материала и неговата топлоустойчивост са един от важните детайли. От една страна, цветът е важен за цялостната визия на кухнята, но също така петната са по-видими при по-светли мивки. Важно е да знаете колко висока температура може да понесе защитния слой на мивката, за да я предпазите от повреда.

Друг важен момент е изборът на сифони за мивки. Ако ще миете чинии редовно, по-практично е да изберете по-голям сифон, за да може водата по-бързо и лесно да с отича.

Доверете се на тези полезни съвети, за да откриете своята нова мивка. А в онлайн строителен магазин Markita ще намерите всичко необходимо, за да преобразите не само кухнята, но и целия дом. Виж повече на https://markita.net/.