7 неща, на които да обърнете внимание при избора на бойлер за апартамент

7 неща, на които да обърнете внимание при избора на бойлер за апартамент

Бойлерът е удобно устройство, от което има нужда всеки дом, но често има трудности с избора. Ще ви кажем на какво трябва да обърнете внимание, когато купувате бойлер.

Методи за нагряване

За апартамент е подходящ само метод с електрическо нагряване: газът изисква комин и захранване с висока мощност, което е почти невъзможно да се приложи в апартамента. Косвените и комбинирани бойлери изискват свързване към допълнително отоплително оборудване – слънчева система, термопомпа, кондензационен котел, котел на твърдо гориво – които рядко се инсталират в градските апартаменти.

Обем на резервоара

Обемът на резервоара е важна характеристика, която трябва да се има предвид при избора на бойлер.

В апартамент, в който живеят не повече от трима души, за редовно миене на съдове и ежедневни душове се нуждаете от бойлер с обем от 50 до 80 литра. Когато загрявате вода до максимална температура, можете да вземете и вана.

В апартамент с четирима наематели със същите нужди си струва да използвате бойлер от stopli.me с резервоар с обем от 80 до 100 литра. Устройство със 100-150 литров резервоар е подходящо за апартамент, в който живеят шест души.

На човек са необходими около 22-25 литра гореща вода на ден

Вид нагревателен елемент

Тръбният електрически нагревател, или TEN, е сърцето на всеки бойлер. Нагревателните елементи са „мокри“ и „сухи“.

„Мокрите“ отоплителни елементи се използват в почти всички проточни бойлери и събирателни. Както подсказва името, този електрически нагревател работи във вода. Основното му предимство е ниската цена. Има и недостатъци, например, бързото образуване на налепи, което в крайна сметка намалява живота на бойлера. Ако такъв нагревателен елемент работи с твърда вода, той трябва да се почиства веднъж на всеки три до четири месеца.

„Сухият“ нагревател е един и половина до два пъти по-скъп. Той се намира в защитна колба, не влиза в контакт с вода. Липсата на налеп на електрическия нагревател увеличава неговата ефективност и увеличава живота на цялото устройство.

За надеждност някои производители оборудват бойлера с два „сухи“ нагревателни елемента: дори ако един не успее, няма да останете без топла вода.

„Мокрите“ нагревателни елементи, за разлика от „сухите“, изискват редовно почистване и могат бързо да се развалят поради контакт с твърда вода

Покритие на бойлер

Производителите на бойлери за съхранение избират различни покрития за вътрешната повърхност на резервоарите. Основната цел на покритието е да предпази резервоара от корозия. Колкото по-ефективна е защитата, толкова по-дълго ще издържа резервоарът и цялото устройство.

Пластмасовото покритие е най-евтиното, но и най-ненадеждното. Титановото покритие значително увеличава цената на цялото устройство, но поради здравината на метала и високата адхезия, бойлер с такъв резервоар не се страхува от високи температури. Рискът от повреда на защитното покритие е минимален.

Най-доброто съотношение на издръжливост и цена за резервоари са бойлерите покрити с емайл или неръждаема стомана. Ако искате да спестите, но да не загубите в качеството си, струва си да помислите за закупуването на бойлер с точно такова покритие.

Управляваща система

Системите за управление са механични и електронни.

Механичният контрол е евтин, практичен и надежден. Системата се състои от въртящ се лост и прозорец със стрелка – няма какво да се счупи в него. Тази простота не ви позволява точно да регулирате температурата на водата и да определите степента на нагряване в момента.

С помощта на електронно управление желаната температура се настройва възможно най-точно, можете да запомните режимите на отопление и да проведете диагностика. Недостатъкът на такава система е, че пренапреженията на електрозахранването могат да повредят блока за управление и такива повреди не могат да бъдат поправени в гаранция.