Кухненската мивка е вторият най-важен елемент в кухнята след печката. Не е лесно да изберете подходяща кухненска мивка, асортиментът, представен в продажба, е толкова широк, че неподготвеният купувач се губи в разнообразието от модели. Междувременно мивката за кухнята не само трябва да пасва на интериора, тя трябва да бъде практична и издръжлива.

Всеки, който се е занимавал с ремонти, знае колко е трудно да избере един или друг материал и колко време отнема търсенето на аргументи за и против. За да вземете правилното решение, трябва да се въоръжите със знания за цената, функционалността и естетиката на материала. Предлагаме ви преглед на съветите, които ще ви помогнат да направите правилния избор.

Изборът на материал за мивка в кухнята не е лесна задача. Изглежда, че евтината мивка от неръждаема стомана е добра, но трябва да помислите колко бързо се надрасква и колко бързо се образуват петна върху нея. Мивките от бяла порцелан са красиви, същото може да се каже и за чугун с емайлово покритие, но колко работа ще си струва да ги поддържате чисти. Интегрираните кварцови мивки са много популярни днес, но са скъпи. Изборът определено не е лесен.

Не е лоша идея да разгледате и някои онлайн магазини, като например: https://www.fat-bg.com/

Неръждаема стомана

Мивките от неръждаема стомана са издръжливи и устойчиви на температура, те се продават в различни форми, размери, видове и стилове. Струва си да изберете мивка не с лъскава, а с матова повърхност, така че да не се забелязват драскотини и петна по-дълго време. Също така е по-добре да изберете мивка с функция за поглъщане на звука, тъй като съдовете ще тракат в желязна купа. Ценовата политика е различна, всичко зависи от вида, качеството на стоманата, но е напълно възможно да изберете евтина и добра мивка.

Композитен гранит

Един от най-добрите варианти за кухнята е мивка, изработена от композитен гранит. Те не само изглеждат красиви, но и са издръжливи и устойчиви на драскотини и петна. Композитният гранит е материал, който се предлага главно в цветове като тъмно сиво, кафяво и черно, което е добре, защото мръсотията ще бъде по-малко забележима и не е необходимо да миете мивката много често. Това е издръжлив материал, но има моменти в които при превозването мивката може да се повреди. Преди да купите мивката и да я монтирате, трябва внимателно да проверите всичко.

Керамика

Такива мивки са направени от глина, която се обработва при висока температура. Те са устойчиви на надраскване и петна. Грижата за тези мивки не е трудна – почистващ препарат и кърпа. Ако искате да имате бяла мивка, тогава е по-добре да изберете точно този материал.

Мивка от чугун с емайлирано покритие

Емайлираните мивки не са лош вариант. Те могат да бъдат закупени в различни цветове, въпреки че трябва да се избягват странни и предизвикателни цветове, тъй като мивката не се монтира за кратко време и могат да възникнат проблеми при смяна на декора. Също така си струва да се помни, че това са доста тежки мивки, така че плотът и шкафът под тях трябва да бъдат направени от устойчиви материали.

Естествен камък

Ако плановете ви предвиждат монтиране на плотове, изработени от естествен камък, например, стеатит, тогава си струва да помислите за инсталирането на подходящата мивка. Някои камъни са склонни към оцветяване, но можете да вземете проби от материали и да ги тествате. Стеатитът е устойчив на оцветяване, но е мек камък по структура, така че трябва да внимавате с него.

Кварц

Ако ще инсталирате кварцов плот, по-добре е да направите мивка от кварц, но трябва да запомните, че драскотините са по-забележими на кварцовата повърхност на тъмните нюанси, за разлика от светлия кварц.

Твърди синтетични материали

Подобно на естествените камъни или кварца, твърдите синтетични материали са идеално подходящи за изработка на равномерни и гладки модерни плотове, а освен това са лесни за почистване. Въпреки че, ако е възможно, е по-добре да тествате материала, от който е планирано да монтирате мивката, склонност към оцветяване, надраскване и т.н.

Мед

Ако искате нещо свръхестествено и необичайно, тогава си купете медна мивка. Тя не само изглежда очарователно, но също така е устойчива на повреди и има антибактериални свойства. Необходимо е да изберете висококачествена мед, поне 99% чиста мед, примес на цинк е възможен за здравина. Не можете да използвате химически почистващи препарати, по-добре е да използвате обикновен сапун.

И все пак, преди да вземете решение за някакъв материал за кухненската мивка, със сигурност трябва да разберете предимствата и недостатъците на основните й разновидности, да определите броя и формата на чашките и след това можете да преминете към следващия етап.