Задължителните риболовни принадлежности, които трябва да имате във вашата кутия

Задължителните риболовни принадлежности, които трябва да имате във вашата кутия

Риболовът е едно от любимите хобита на мъжете. Това е емблематично занимание за свободното време, за уикендите с приятели в строго мъжка компания, за отпуската, когато вашата съпруга ви е изключила от графика с децата и ви е оставила да правите, каквото си поискате. 

Но преди да се зарадвате на малкото свобода, която ви е отпусната и да се втурнете към близкия язовир, за да половите риба (и най-вече да си починете), проверете дали имате всичко налично под ръка. Всеки опитен рибар знае, че без необходимите пособия за риба не се тръгва. Освен това, нали не искате да се излагате пред приятелите си, пристигайки неподготвен?

Нека изброим основните запаси и аксесоари, с които е редно да разполагате. Вижте кои са задължителните риболовни принадлежности, които да имате в кутията си. Списъкът, между другото, е особено полезен за начинаещите:

Въдица

Само не забравяйте въдицата, защото ще падне голям смях, ако отидете без нея на риболов. Извън кръга на шегата, трябва да добавим, че за някои неопитни  рибари е доста трудно да си изберат подходяща. За целта можете да питате останалите от компанията, които имат повече практика и знания, както и да поискате предложение за начинаещи директно от магазина за риболовни принадлежности.

Макара

За да изберете подходящата, ще трябва да се съобразите с вашата авансова система, както и с броя лагери и капацитета на шпатулата. Имайте на предвид, че някои въдици пристигат с макари, но е добре да имате и една резервна. Тук има страхотен избор от макари на отлични цени, ако смятате да купувате екипировка за риболов още сега: https://e-fishing.bg/makari.

Влакно

 И тук ще трябва да потърсите помощ от приятел, но най-общо казано пред вас стои изборът между два типа влакно: плетено и монофилно. При всички случаи влакното зависи и от типа риба, която ще се опитате да наловите. Имайте на предвид, че съвременният пазар дори предлага влакно за отделни сортове риба – шаран, амур, сом и така нататък. Отличителните качества тук са мястото на обитаване на рибата, както и нейният размер. 

Куки 

Куката се съобразява както с типа въдица, която вече сте си избрали и закупили, така и с вашия стил на ловене. Казва се още въдичарски стил. В магазина ще ви разяснят, че куките трябва да бъдат и толкова здрави и големи, колкото гъвкави и тежки са самите риби. Нещо повече – освен размера на куката, от значение е и нейният цвят, а също така и типа стръв, който ще използвате. Най-общото делене на стръв за риболов е изкуствена и естествена. 

Други аксесоари

Към този списък причисляваме различни предмети като воблери, плувки, мухи, вирбели и блесни. Ако не разбирате все още от риболов, можете да се сдобиете и с готов комплект, който включва голям набор от всички изброени допълнителни аксесоари за вашия успешен ден за риба. Има и немалко варианти за комплект от въдица с пълна кутия с нужните принадлежности. Проверявайте обаче какви са наличностите в подобна готова кутия, за да не останете без важен аксесоар. 

За покупка на качествени рибарски принадлежности на достъпни цени ви съветваме да избирате надеждни и оторизирани доставчици на такъв тип стоки. Нашата препоръка е онлайн магазин E-fishing.bg