Как да пиете кафе като истински италианци?

Как да пиете кафе като истински италианци?

Кафето е неоспорима съществената част от културата и обичаите на италианците. То е нещо като пицата сред безалкохолните напитки в страната на Ботуша. Ако сте й почитатели и на практика кафето е като въздух рано сутрин за вас, този материал, определено, ще ви бъде любопитен. В него ще ви разясним как да пиете кафе като истински италианец. Ето какво да правите и какво да не правите. 

Сутрин кафето вместо късо и силно, както го пием у нас, италианците го препоръчват да е с мляко. В началото на деня жителите на топлата страна на пастата предпочитат капучино, лате, макиато. Причината е, че по-късно те избягват кафе с мляко, защото смятат, че топлото мляко пречи на доброто храносмилане.

И като казахме храносмилане, трябва да добавим, че италианците съветват след ядене да изпивате по едно кафе – задължително, отново за да подсилите метаболизма. Ако сутринта сте започнали с кафе с мляко, то след обяда в офиса, е по-добре да преминете към една къса или дълга Лаваца. Открийте страхотно разнообразие от кафе Lavazza тук: https://coffeespot.bg/lavazza-bg

За разлика от нас, българите, които обожаваме да губим часове наред, седнали на заведение с едно дълго кафе с часове наред, то италианците имат коренно различна практика. Те също възприемат горещата напитка като начин за социализация, но предпочитат да изпиват следобедното или вечерното си кафе на крак. Ето защо голяма част от така наречените им бързи кафенета дори не разполагат със столове. Заставаш до бармана, изпиваш си кафето с кратък разговор с него и продължаваш по пътя си.

Двойното кафе е негласно забранено в Италия. Тук предпочитат късите и силни кафета. Ако едно не стига, просто си вземате още една чаша. Интересно е, че според италианците кофеинът най-добре действа на тялото и духа, когато е разделен на равномерни малки дози, изпити в отделни промеждутъци от деня. Италианците са известни с това да пият кафе през целия ден – започвайки сутрин с отварянето на очи и завършвайки късно след вечеря, отново с цел добро храносмилане. 

В Италия никога няма да ви сервират горещо кафе. Италианците пият кафето си не просто на крак, но и набързо. Общо взето, те обичат кафето, но не обичат да си губят времето с него. Вместо да чакат да изстине, местните държат да получат кафето си в температура, която е достатъчно оптимална, за да се изпие на мига. Понякога дори на две-три глътки и готово!

Нескафето не е любимата напитка на италианците. Американско кафе едва ли ще успеете да си издействате в италианско кафене. Местните държат на плътното, хубаво и меко еспресо. Въпреки че вариантите с мляко също са популярни, италианците на практика си държат на класическо силно късо кафе. И различните модерни вариации за тях не звучат привлекателно. 

Разбира се, качеството и начинът на приготвянето на кафето е от съществено значение за италианците. Те старателно и внимателно избират марката и кафемашината, в която да приготвят своята любима топла ободряваща напитка. Ако ще следвате примера на италианците, изборът на кафе е първото нещо, с което трябва да започнете. Ето защо и първият онлайн магазин, който трябва да посетите, е https://coffeespot.bg/ , от където може да поръчате разнообразни видове кафе на едни от водещите световни марки!