Популярността на детокса продължава да расте. Детоксификацията на организма е наистина здравословна. Детоксът включва приемането на прясно изцедени сокове или смутита от плодове и зеленчуци. Той подобрява значително нашето здраве и ни прави по-жизнени и пълни с енергия. Но това важи когато се прави правилно.

Черният дроб е главният “център“ където се пречистват вредните вещества в организма като например пестициди и твърди метали. В процеса на пречистване също се включват червата, бъбреците, белите дробове, кожата, лимфните възли. Въпреки че тялото ни има способността само да се пречиства, понякога тази задача е труднопостижима, когато водим вреден начин на живот. Има някои симптоми, по които може да се познае дали тялото ви има нужда от детоксикация, като например алергии, кожни проблеми, често боледуване,болки в мускулите и ставите хронично чувство за умора и тежест, главоболие, гадене, раздразнителност, подут стомах, торбички под очите, чупливи нокти и коса. Ако страдаме от подобни симптоми, то това значи, че организма ни е пренатоварен от токсини и определено се нуждае от детокс. 

Преди да пристъпите към детокс е добре внимателно да прецените дали наистина имате нужда да се подложите на такъв режим или просто  го считате за модно или сте чули, че е добре да се направи и искате и вие да пробвате. Трябва вие самите да имате желание да го направите, а не да се чувствате подтикнати от някаква реклама или съвети на близки.  Често липсата на информация може да доведе до ненужни проблеми.

От това какъв тип детокс ще изберете зависи от вашата възраст, ниво на физическа активност, тегло и общо здравословно състояние. Препоръчително е да се консултирате с доктор или експерт по храненето, за да разберете кой детокс режим би бил подходящ за вас. Детоксът не е препоръчителен за хора страдащи от хемофилия, епилепсия, деца под 5 години, бременни, кърмачки, хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта или имат сърдечни апарати.

Eто някои съвети как да можем да си направим детокс по правилен начин без риск за здравето ни и да достигнем добри резултати:

Правилна подготовка

Много е важно преди детокса да подготвим тялото си за предстоящия хранителен режим. Първата стъпка към пречистването на тялото е ограничаването на приема на кафе, цигари, алкохол, захар, бял хляб и хлебни изделия, преработени храни и наситени мазнини. Започнете постепенно да заменяте нездравословните храни в менюто си със здравословни.

Не си поставяйте много големи цели

Не забравяйте Ако за първи път ще си правите детокс, то не е задължително да започвате със двуседмичен режим. Детокс за 2-3 дни може да е напълно достатъчен за начинаещ. Не бъдете твърде критични към себе си.

Не се отказвайте

Ако сме решили да преминем детокс, то не бива да забравяме, че като всеки хранителен режим, детоксът също може да крие трудности при спазването му. Той изисква правилната психологическа настройка, воля и желание за положителен резултат. Мотивирайте се по пътя към здравото тяло със силни стимули.

Правилно захранване

Трябва да се захраним правилно след края на детокса. Абсолютно грешно е да се нахвърлим на любимите си храни веднага след края на режима. Необходимо е плавно да преминете от детокса към обичайния хранителен режим.

Детоксикацията се прилага от векове от древната индийска медицина Аюрведа. Тази медицина е запазила своите традиции и се прилага вече повече от 5000 г. Доказано е, че нейните лечебни процедури лекуват редица болести. В лечебните си терапии тя включва и детокс на целия организъм. Можем да се подложим на детокс с помощта на тази древна  медицина в Ayurveda Sofia. В тази клиника опитни индийски лекари извършват диагностика и лечение по методите на Аюрведа чрез натурални масла и билки от Индия. Те назначават на всеки пациент специален хранителен режим според телесния тип за изчистване на токсините и общо подобрение на здравето.